Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wie betaalt de schade als niet geleverd kan worden door corona?

Geplaatst op: 17-03-2020, 10:40:12

Vraag
Als direct gevolg van de coronacrisis kunnen onze leveranciers niet aan ons leveren. Hierdoor zijn wij niet in staat onze contractuele afspraken met onze klanten na te komen. Wie is aansprakelijk voor de schade?

Antwoord
Force majeure (overmacht)
Allereerst is het belangrijk dat u in uw contracten en algemene voorwaarden een regeling voor overmacht (force majeure) opneemt. Hiermee kunt u uw eigen aansprakelijkheid beperken, in het geval dat u vanwege de coronacrisis uw verplichtingen niet na kunt komen. 

Anderzijds: uw leveranciers of dienstverleners hebben wellicht een force majeurebepaling in hun algemene voorwaarden staan, die hen vrijwaart van schadevergoeding aan u. Het is dus verstandig om alle contracten na te lopen. Zo kunt u tijdig de risico\'s in kaart brengen en waar mogelijk maatregelen nemen.

Is sprake van overmacht?
Een force majeurebepaling vrijwaart alleen van aansprakelijkheid als sprake is van overmacht. Zorg er daarom voor dat u kunt bewijzen dat u alles heeft gedaan om aan uw verplichtingen te voldoen. Dat mag u ook van de contractspartijen verlangen, die jegens u een beroep doen op overmacht. De partij die in gebreke blijft, is degene die moet bewijzen dat sprake is van overmacht.

Geen regeling voor overmacht afgesproken?
Als uw onderneming geen clausule voor overmacht afspreekt, is de aansprakelijkheid geregeld in het toepasselijke recht. Dit kan het Nederlands recht zijn, maar ook het recht van het land waar de leverancier of klant gevestigd is. 

Bron: vraag & antwoord op www.rendement.nl van 13 maart 2020

Ga terug naar de vorige pagina